Painokoneiden sielunmaisemaa ja puntteja Pohjanmaalla –  Ville on Vuoden Pyrollilainen 2018

Yhteistyötä ja yhteishenkeä rakentava, kannustava ja positiivista ilmapiiriä luova. Tämänkaltaisia ominaisuuksia vuosittain valittavalta Vuoden Pyrollilaiselta toivotaan. Pyroll on palkinnut vuodesta 2011 alkaen henkilöstöstään Vuoden Pyrollilaisen, jonka valinta tapahtuu henkilöstön keskuudessa suoritettavalla äänestyksellä. Tänä vuonna äänestettiin Pohjanmaan lakeuksilla, Pyroll Pakkausten Tervajoen tehtaalla.

Vuoden Pyrollilainen 2018 -kunniamaininnan sai tällä kertaa Ville Rauhala, 35, joka päätyi Pyrollille ja ammattitaitoiseksi painajaksi hieman vahingossa, mutta on viihtynyt talossa jo neljätoista vuotta. Kunniamaininnan saanut Rauhala on kasvanut työvuosinaan kausityöntekijästä vanhemmaksi painajaksi ja painoalan ammattilaiseksi.

Vuosituhannen alussa, vuonna 2003 armeijan alkua odotellut nuori mies haaveili palkkapäivistä ennen asepalvelusta ja etsi töitä työmailta. Tervajoelta, silloiselta Polynon tehtaalta, löytyi töitä vanhanmallisen saumauskoneen käyttäjänä ja armeijaa edeltänyt syksy hurahti saumaushommissa. Keskikesällä 2004 Rauhala palasi armeijan harmaista takaisin siviiliin ja saumauskonetyöskentelyn pariin.

 ”En mä tästä tiedä mitään, mutta voin mä koittaa.”

Armeijasta ja ensimmäisistä työvuosista paino- ja pakkausalalla on vierähtänyt jo reilut kymmenen vuotta. Vuonna 2005 Rauhalan työura sai merkittävän käänteen, kun kesken työpäivän hänelle ehdotettiin uutta työpolkua painajana.  

”En mä tästä tiedä mitään, mutta voin mä koittaa,” Rauhala muistelee vastanneensa työtarjoukseen.

Painamisesta vielä tuolloin tuskin mitään tietänyt nuori mies tarttui tilaisuuteen ennakkoluulottomasti ja aloitti matkan, jota on kulkenut Pyrollin vihreissä jo vuosikymmenen. Ammattilaisuus painoalalla alkoi kehittyä vanhemman painajan opissa. Kisälli-mestari-oppimisen ohella Rauhala syvensi osaamistaan alasta myös oppisopimuskoulutuksilla ja on suorittanut painoviestinnän perustutkinnon ja painajan ammattitutkinnon.

 Ammattilainen ymmärtää koneen sielunmaisemaa 

Vuosi 2018 on ollut Rauhalalle työtehtävien päivittymisen aikaa. Kesällä Pyroll Pakkaukset investoi uuteen 8-väriseen fleksopainokoneeseen. Rauhala pääsi opettelemaan ja käyttöönottamaan uutta, tuotantokapasiteetin tuplaavaa konetta ja yhdessä veljensä Mikon kanssa he kouluttivat henkilökunnan uuden koneen käyttäjiksi.

 ”Koneen sielunmaiseman ymmärtäminen ja tietysti painaminen”, Rauhala määrittelee omaksi erikoisosaamisekseen. Toukokuussa käyttöönotetun uuden fleksopainokoneen sielunmaisema alkaa sisäänoton, kansainvälisen koulutuksen ja vaiherikkaan tutustumisen jälkeen olla selvillä. Mieluisin työtehtävä Rauhalalle onkin painokoneella työskentely. Uransa Pyrollilla rakentaneella ammattilaisella on työkavereiden mukaan ollut koko työuran ajan halu kehittää työtään sekä yhteistä ilmapiiriä.

Kolmivuorotyön ohella Rauhala ehtii treenata punttisalilla neljästi viikossa. Muuten vapaa-aika vierähtää perheen kanssa. Onnellisen sattuman kautta painajaksi päätynyt Vuoden Pyrollilainen toivoo tulevaisuudelta terveyttä ja lasten kasvaessa hän haluaisi matkustella ja nähdä maailmaa.