Pyrollin perustaja, teollisuusneuvos Reino Uusitalo aloitti vuoden 2019 tavoitteiden saavuttamisella. Maratonjuoksua aktiivisesti harrastavan Uusitalon tavoitteena on ollut juosta maraton jokaisessa maanosassa. Tammikuussa tavoite täyttyi, kun Uusitalo osallistui White Continent 50K-maratontapahtumaan Etelämantereella, Kuningas Yrjön saarella.

Kansainvälinen The Official 8 Continents Marathon Club on juoksun riemuun keskittynyt voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tavoitteena on virallisesti listata kaikissa maanosissa maratonin juosseet harrastajat. Uusitalo ja hänen juoksukaverinsa Markku Tunturi ovat ensimmäiset suomalaiset klubiin päässeet juoksijat.

Viimeisen maanosan saavuttamisessa juosten Uusitaloa kannustivat juoksukavereiden lisäksi reitin varrella oleskelevat, sympaattiset pingviinit. Kokenut maratoonari naurahtaa, että juoksun jälkeen maratoonaritkin vaappuivat ja kävelivät hieman kuin pingviinit.

Jäätiköt toivat ilmastonmuutoksen lähelle

Etelämanner on eksoottinen juoksukohde ja samalla se on myös toisen suuren jäätikköalueen, Grönlannin, ohella paikka, joka mainitaan lähes aina ilmastonmuutokseen ja ympäristöön liittyvissä keskusteluissa. Vahvasti pinnalla oleva ympäristökeskustelu on Uusitalolle tärkeä aihe ja vierailu suuren jäätikön nurkalla herätti ajatuksia ilmastonmuutoksesta, kierrätyksestä ja ekologisuudesta. Uusitalo pohtii mietteliäänä aihetta, joka konkretisoitui jäätikköalueen läheisyydessä vieraillessa:

”Oli suuri elämys käydä tuolla katsomassa paikan päällä aluetta ja todeta, että kyllä jää siellä valitettavasti ihan oikeasti sulaa.”

Kuningas Yrjön saarella ei ole vakituisia asukkaita. Pingviinien ja hylkeiden kotipaikka se kuitenkin on ja Uusitalo kertoo, että roskaaminen alueella oli ehdottomasti kiellettyä. Suomalainen kierrätysjärjestelmä pahvi-, muovi-, ja paperikeräyksineen kuulostaa yksinkertaiselta arktisen alueen järjestelmään verrattuna ja esimerkiksi alueella sijaitsevat tutkimusasemat lajittelevat roskansa erittäin yksityiskohtaisesti. Uusitalo kertoo, että kaikki juoksuseurueen tuottama jäte pakattiin yhden yön telttamajoituksen jälkeen mukaan ja kuljetettiin mantereelle.

Tavoite maratonista kaikissa maanosissa on nyt saavutettu, mutta Uusitalon vauhti ei hidastu. Juoksuun liittyvät tavoitteet ”sata maratonia kymmenessä vuodessa” ja ”maraton jokaisessa maassa” ovat vielä tavoitelistalla. Seuraavaksi juoksukengät nousevat 42,195 kilometrin verran Etelämannerta hieman lämpimämmässä Keniassa. Juoksu jatkuu.

28.1.2019