Työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö sekä Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen Pakkausyhdistys ry julkistivat tänään 8.2.2019 materiaalitehokkuuden sitoumuksen, jonka keskeisen sisällön muodostavat mukaan liittyvien yritysten käytännön materiaalitehokkuustoimet.

Mukana tiedotustilaisuudessa olivat ministerit Mika Lintilä, Kimmo Tiilikainen ja Jari Leppä. Elintarviketeollisuusliitto ry:tä edusti toimitusjohtaja Pia Pohja, Päivittäistavarakauppa ry:tä toimitusjohtaja Kari Luoto ja Suomen Pakkausyhdistys ry:tä Pyroll Pakkausten toimitusjohtaja Mikael Svennas.

Sitoumuksen tavoitteena on pyrkiä kohti kestävämpää elintarvikkeiden valmistusta, jakelua ja kulutusta. Elintarvikealan materiaalitehokkuu­den sitoumukseen liittyvät pakkausalan yritykset tekevät konkreettisia toimia, joilla esimerkiksi vähennetään ruokahävikkiä kehittämällä pakkausten ympäristöystävällisyyttä ja materiaalitehokkuutta tai lisätään materiaalien kierrätystä ja tehostetaan tavarankuljetusten logistiikkaa.

– Hyvä pakkaus suojelee tuotetta ja vähentää ruokahävikkiä. Ruuan tuotannon ympäristövaikutuksista valtaosa syntyy alkutuotannossa, joten jos ruoka pilaantuu ennen sen syömistä, menevät nämä jo syntyneet ympäristövaikutukset hukkaan. Esimerkiksi yhden poisheitetyn kinkkusiivun ympäristövaikutus on suurempi kuin mitä tuotteen pakkauksen valmistus aiheuttaa. On myös tärkeää optimoida pakkausmateriaalien käyttö sellaiseksi, että tuotteen suojaus on riittävää, mutta materiaalia ei käytetä yhtään liikaa, totesi Pyroll Pakkausten toimitusjohtaja Mikael Svennas sitoumuksen julkistustilaisuudessa Valtioneuvoston juhlahuoneistossa tänään.

8.2.2019