Pyroll on aloittanut sponsoriyhteistyön tenniksen kansainvälisillä kentillä uraa rakentavan haminalaislähtöisen 17-vuotiaan Oona Orpanan kanssa.

Oona lukeutuu jo nyt maailmanlistauksissa oman ikäluokkansa parhaimmistoon. Hän on voittanut vuonna 2016 Suomen mestaruuden naisten sarjassa sisä- ja ulkokentillä, sekä sijoittunut vuosina 2015 ja 2017 kahdeksan parhaan joukkoon Euroopan mestaruuskilpailuissa.

Unelmia rakentamassa

Syksyinen sade ropisee urheiluhalli Pyroll Areenan kattoon Pyhtäällä. Olemme saaneet paikan päälle Oonan sekä Pyrollin perustajan Reino Uusitalon tutustumaan toisiinsa. Oonalla (17) ja Reinolla (73) on ikäerostaan ja taustastaan huolimatta paljon yhteistä.

 ”Haluan tulevaisuudessa pelata tennistä ammatikseni ja päästä naisten Grand Slam-turnauksiin,” Oona sanoittaa unelmiaan. Huipulle on vielä pitkä matka, mutta yhdessä valmennus- ja huoltotiimin kanssa tälle matkalle on laitettu jo useita askelmerkkejä niin fyysisen kuin henkisen kasvun ja kehittymisen osin. ”Minun täytyy kehittää erityisesti liikkumistani kentällä sekä kasvattaa itsevarmuuttani,” Oona tarkentaa kehityskohteitaan pelaajana.

Oonan määrätietoinen matka kohti tennisammattilaisuutta alkoi viisivuotiaana, kun hän kokeili serkkunsa esimerkistä innostuneena minitennistä. Tenniksen rinnalla kulkeneet muut harrastukset baletti, uinti ja taitoluistelu jäivät pois kymmenen ikävuoden paikkeilla. ”Tennis oli aina ollut kivoin juttu, ja alkoi näyttämään siltä, ettei muille harrastuksille ole aikaa.”

Joskus on kiva olla vaan kotona

”Jalat maassa ja tavoitteet korkealla” kuvaa yhtä lailla Pyrollin kasvua kansainväliseksi yritykseksi kuin Oonan tekemistä. Oonalla ei ole esikuvaa tenniksen tai urheilun maailmassa, ja hän yrittää olla miettimättä esimerkiksi vastapelaajien maailman ranking-sijoituksia. Tavoitteensa saavuttaakseen hän harjoittelee 25-30 tuntia kuutena päivänä viikossa. Kun treeni- ja kisaviikot lasketaan yhteen, jää lepoon aikaa vuosittain vain viisi kokonaista viikkoa.

Arjen tiukasta aikataulusta huolimatta Oona nauttii tehokkaasta tekemisen rutiinista, eivätkä arkiaamujen aikaiset heräämiset harmita. ”Sunnuntaina on lepopäivä. Nukun pitkään, teen koulujuttuja ja vietän aikaa siskon sekä kavereiden kanssa.”

Mailoja ja treenitossuja

Mitä yhteistä on määrätietoisesti maailman huippujen joukkoon tähtäävällä Oonalla sekä kansainvälisillä markkinoilla paperi- ja pakkausratkaisuja valmistavalla Pyrollilla?

Kasvuun, kehitykseen ja menestyksen tavoitteluun liittyy tietoista riskinottamista, eikä takapakeilta voi välttyä. Oona kertoo tottuneensa tenniksen kautta siihen, että suunnitelmat saattavat muuttua yhtäkkiä.

Pyroll on vuosikymmenten kuluessa kokenut niin kasvun kuin taloudellisen taantuman aikoja. Suuryrityksiltä ostettujen yksiköiden integroiminen osaksi Pyrollia on saattanut vaikuttaa ulkopuolisesta ajoittain varsin hullunrohkealta. ”Eihän ne riskit pelota, kun elää hetkessä”, Reino muistuttaa.

Riskinoton ja hetkessä elämisen lisäksi Oonalle ja Reinolle on yhteistä urheiluvälineiden kulumisen vauhti: pääasiassa Suomessa ja Tšekin tasavallassa harjoittelevalla Oonalla on käytössä kahdet tenniskengät sekä kuusi tennismailaa samanaikaisesti. Ympäri maailmaa maratoneja juoksevan Reinon lenkkitossut kuluvat myös tiuhaan tahtiin. Urheilu on molemmille elämäntapa.

Yhdessä eteenpäin

Pyrollille on luontevaa tukea Oonan kaltaista nuorta ja päämäärätietoista urheilijaa. Seuraamme tästä eteenpäin mielenkiinnolla Oonan pelejä kotimaassa ja ulkomailla. Vaikka tennis urheiluna onkin yksilölaji, päästään kansainvälisillä kilpakentillä eteenpäin parhaiten yhteistyötä tekemällä.