Kysy pakkauksista - asiantuntijamme vastaa

Askarruttaako mieltäsi materiaalit, painotekniikat, rakenteet tai vaikkapa ekologisemmat pakkausratkaisut? Lähetä kysymyksesi meille, pakkausasiantuntijamme vastaavat niihin seuraavassa uutiskirjeessä tai nettisivuillamme. Kysymysten lähettäjien tietoja ei julkaista.

Kysymys: Pystyykö Pyroll tekemään martiointeja?

Vastaus: Kyllä pystymme. Martiointipalvelu kuuluu Pyroll Sopimusjalostuksen palveluihin. Martioinnissa paperin tai kartongin pintaan kuvioidaan haluttu kuvio, esimerkiksi liinakangaskuvio. Martioinnilla pinta saadaan kolmiulotteiseksi, eläväksi ja mielenkiintoiseksi. Vakiokuviointien lisäksi tarjoamme erilaisia kuviointeja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Yleisimpinä loppukäyttökohteina martioiduille papereille ja kartongeille ovat graafiset tuotteet mm.  pakkaukset, kortit, käyntikortit, etiketit ja taidejulkaisut.

Tero Karstikko
Myyntipäällikkö
Pyroll Sopimusjalostus
 


Kysymys: Mitä on sulfiittipaperi?

Vastaus: Sulfiittipaperi on elintarvikehyväksytty paperi yleiseen käyttöön. Se on toiselta puolelta kiillotettua valkoista Kraft-paperia ja vahvuudeltaan silkkipaperia lujempaa. Nimensä se on saanut sulfiittimenetelmästä, joka on ollut yksi sellun valmistusmenetelmä. Sulfiittipaperi soveltuu hyvin kääre- ja pakkausmateriaaliksi, pakkaustäytteeksi ja väliarkiksi aroille pinnoille. Yksi sulfiittipaperin hyvistä ominaisuuksista on se, että se ei kellastu helposti.

Tuote kuuluu Pyrollin varastotuotevalikoimaan, sitä on saatavilla heti varastosta kahta eri arkkikokoa 40 x 50 cm ja 50 x 70 cm. Sulfiittipaperia saa myös oman mitoituksen mukaan, minimäärä tällaisessa räätälöidyssä tilauksessa on 500 kg.

Timo Haapsaari      Timo Haapsaari
Tuotepäällikkö, paperipakkaukset 
Pyroll Pakkaukset 


Kysymys: Mitä eroa on Basic- ja Bio-leivosrasioilla?

Vastaus: Basic-leivosrasia on tehty molemmin puolin polyeteenillä pinnoitetusta sellukartongista. Tämän ansiosta Basic-leivosrasian rasvan- ja kosteudenkesto ovat erinomaisia. Samaista kartonkia käytetään mm. maitotölkkeihin ja mehutölkkeihin. Basic-leivosrasiat soveltuvat mainiosti myös esimerkiksi marjojen pakastamiseen. Käytetyt rasiat voi laittaa kartonkikierrätykseen tai energiajätteeksi.

Bio-leivosrasia on tehty taivekartongista, jonka sisäpintaan on tehty barrierlakkaus. Lakkaus on ekologisempi vaihtoehto, koska siinä ei ole muovipinnoitteita. Lakkaus antaa kevyemmän ja lyhytaikaisemman suojan rasvaa ja kosteutta vastaan. Käytetyt rasiat voi laittaa kartonkikierrätykseen tai energiajätteeksi. Kummatkin vaihtoehdot on valmistettu elintarvikehyväksytyistä neitseellisistä raaka-aineista, eikä valmistukseen ole käytetty kierrätettyjä raaka-aineita.

Juha Nieminen
Tuotepäällikkö, kartonkipakkaukset
Pyroll Pakkaukset


Kysymys: Pystyttekö tekemään vanhan kartonkipakkauksen designiin tekstimuutoksia?

Vastaus: Tekstimuutosten tekeminen designiin onnistuu tapauskohtaisesti. Asiakkaiden kaikki tiedostot ovat meillä huolellisesti arkistoituna. Korjaaminen on vaivattominta, jos asiakkaan alkuperäisessä tiedostossa fontit ovat olleet mukana. Silloin voimme muokata tekstin asiakkaan toiveiden mukaan. Meillä on myös jonkin verran omia fontteja, joita hyödynnämme aina kun sopiva löytyy.

Nykyisin tiedostot tulevat usein konvertoituna. Konvertoidun tiedoston muokkaaminen on hankalampaa. Muutosten tekeminen helpottuu, jos saamme asiakkaalta päivitetyn tiedoston. Mikäli päivitettyä tiedostoa ei ole saatavilla voimme kopioida vektoroidusta tekstistä kirjaimen tai kaksi, mutta isojen muutosten tekeminen tekstiin ei tällaisissa tapauksissa ole mahdollista.

Tarja Vainikainen
Prepress, työnjohtaja
Pyroll Tampere


Kysymys: Mitä on vahapaperi?

Vastaus: Vahapaperi on perinteinen monikäyttöinen pakkausmateriaali. Vahapaperia on jalostettu Ypäjän tehtaallamme jo 80-luvulta lähtien. Tänä päivänä tarjoamme perinteisen vahapaperin lisäksi kehittämäämme elintarvikekäärettä, joka koostuu paperista ja biopäällysteestä. Tämä kääre soveltuu vastaaviin käyttötarkoituksiin, muun muassa lihan ja kalan pakkaamiseen. Tuote kuuluu myös Pyrollin varastotuotevalikoimaan. Käärettä saa rullina sekä arkkeina. Rullassa on käärettä 47 metriä. Arkkeja on kahta eri kokoa 390 x 500 mm ja 780 x 500 mm. Elintarvikekääreen saa myös omalla painatuksella.

     Tapani Holappa
tuotantopäällikkö
Pyroll Ypäjä


Kysymys: Miten valitsen materiaalin paperipussiin?

Vastaus: Paperipussi on monipuolinen ja ekologinen pakkaus. Tarjolla on useita materiaalivaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin.

Yleisimmin käytetty paperipussimateriaali on voimapaperi. Tämä materiaali soveltuu niin leipä-, jauho- kuin kauppapusseihinkin. Saatavilla on sekä valkoista että ruskeaa voimapaperia. Valittavana on myös eri vahvuuksia. Asiantuntevat myyjämme varmistavat, että jokaiselle tuotteelle löydetään juuri se oikean vahvuinen paperi.

Voimapaperia saa myös päällystettynä, esimerkiksi PE-HD-pinnoituksella. Tämän pinnoituksen ansiosta tuotteet säilyvät tuoreena pidempään. Tarjolla on myös pergamiinipaperia. Tämä kestää hyvin rasvaa ja on mainio materiaali esimerkiksi täytettyjen patonkien ja munkkien pakkaamiseen. Alumiinilla laminoidut pussit pitävät tuotteet lämpiminä ja soveltuvat tämän takia hyvin esimerkiksi paistetulle kanalle ja tai fast food –annoksille.

Jari Salminen
tuotantopäällikkö
Pyroll Lempäälä


Kysymys: Mistä saa parhaiten tietoa pakkauksiin liittyvästä lainsäädännöstä?

Vastaus: Pakkauksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on suojata itse tuotetta. Elintarvikepakkausten perusvaatimukset on määritelty EU:n asetuksissa. Asetuksiin on muun muassa kirjattu, että pakkaukset on valmistettava hyvää valmistustapaa noudattaen.

Pakkausalan lainsäädännöstä antaa tietoa esimerkiksi Suomen Pakkausyhdistys ry ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Myös Pyrollin henkilökunta auttaa mielellään pakkauksiin liittyvissä kysymyksissä.

Suomen Pakkausyhdistys ry on järjestö, jonka tarkoituksena on edistää pakkausalan yleisiä toimintaedellytyksiä. Yhdistys seuraa alaa koskettavia ohjeita, standardeja ja lainsäädäntöä. Lisätietoja ajankohtaisista pakkauksiin liittyvistä asioista saa Suomen Pakkausyhdistyksen sivuilta osoitteesta www.pakkaus.com.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran toiminnan päämääränä on muun muassa varmistaa tutkimuksella ja valvonnalla elintarvikkeiden turvallisuus ja laatu. Elintarvikepakkauksien  turvallisuudelle, valmistukselle ja valvonnalle asetetuista vaatimuksista saa tietoa  tarkemmin Eviran sivuilla www.evira.fi

     Heidi Niiranen-Lehtonen
laatupäällikkö
Pyroll Pakkaukset

 


Kysymys: Voiko kilpailukoodeja tulostaa muihin materiaaleihin kuin kartonkiin?

Vastaus: Pyroll on laajentanut  tuotteiden merkintäkonseptia siten,  että se kattaa käytännössä koko tuotevalikoiman, kuten muovipussit, paperipussit, ratakalvot, kotelot ja kuumasaumattavat kannet.

Kuluttajia voidaan aktivoida esimerkiksi kilpailun, arvonnan tai keräilykampanjan avulla, joissa jokainen pakkaus saa oman uniikin koodinsa. Koteloihin voidaan tulostaa myös QR-koodeja, jotka mahdollistavat kuluttajan ohjaamisen esim.
kampanjasivustolle, videoklippiin tai reseptivinkkeihin.

Useimmiten kuluttaja ohjataan nettiin osallistumaan kilpailuun tai syöttämään keräilykoodeja saadakseen palkinnon. Samalla on mahdollista kerätä tietoa kuluttajasta sekä hänen ostokäyttäytymisestään, ja hyödyntää sitä myynninedistämisessä.

Koodeja ja muita tulostettavia tunnisteita voidaan käyttää myös todentamaan tuotteen aitous. Yksilöllisen merkinnän avulla varmistetaan, että jokaista tuotetta löytyy vain yksi kappale.

Yksilöintiä sisältävien kampanjoiden suunnittelu tapahtuu tiiviissä yhteistyössä asiakkaan, mainostoimiston ja tuotantolaitoksen kanssa. Tämä on tärkeää, koska tuotespesifiset yksityiskohdat, kuten koodin sijoittaminen tuotteeseen, luettavuus ja muut tuotantotekniset yksityiskohdat, täytyvät olla tarkkaan tiedossa, kun itse kampanjatuotteen suunnittelu aloitetaan.

Tässä olemmekin onnistuneet yhdessä asiakkaidemme kanssa hyvin ja yksilöinti on nähty laajasti hyvänä keinona lisätä uusien tuotteiden lanseerausten mielenkiintoa ja tehoa.

Merkintäkonseptia kehitetään edelleen koko ajan uusille tuoteratkaisuille ja se pyritään saamaan joustavaksi ja nopeaksi, mikä on eritoten tuotelanseerauksissa tärkeää. Tulemme tulevaisuudessa myös lisäämään mahdollisuuksia yksilöinnin kautta kerättävän tiedon hyödyntämiseen, kuten esim. yksittäisen tuotteen ostoajan ja –paikan kerääminen. Näemme sen olevan selkeästi seuraava suurempi kehitysaskel yksilöinnissä.

    

Marko Manu
tuotekehityspäällikkö
Pyroll Pakkaukset

    
Kysymys: "Kumpi on parempi materiaali leipäpussiin PE vai PP, ja miksi?"

Vastaus: Tärkeintä leipäpussin kalvon valinnassa on leivän koon ja painon mukaan määrittyvä lujuusvaatimus sekä se, onko kyseessä kone- vai käsipakkaaminen.

PP:ssä (PP-C) on hyvät optiset ominaisuudet: läpinäkyvyys, kirkkaus sekä painovärien toisto. PP on mekaanisesti hieman jäykempi ja se pitää kosteuden paremmin pussin sisällä, jolloin kalvo voi olla erittäin ohutta. PP ei kestä lämpötilavaihteluita eikä alhaisia pakastelämpötiloja yhtä hyvin kuin PE. PE (PE-LD) on hieman sameampaa, mutta silti riittävän kirkas leipäpussiksi. PE on hyvä perusmateriaali ja se kestää hyvin alhaisia pakastelämpötiloja. Saman kokoisessa leipäpussissa käytetään PE-kalvoa hieman vahvempana kuin PP-kalvoa. PE:stä on saatavissa myös erikoismateriaali, jossa yhdistyvät molempien kalvojen hyvät ominaisuudet eli pakkasenkestävyys, kirkkaus ja jäykkyys.

Leipäpussin hinta määräytyy enimmäkseen pussin koon, kalvon vahvuuden sekä painatuksen perusteella. PP ja PE ovat materiaaleina hinnaltaan lähellä toisiaan. PE-pohjainen erikoismateriaali on hieman kalliimpaa.
 

     

Marko Rintatalo
tuotantopäällikkö
Pyroll Tervajoki

 


Lähetä tästä oma kysymyksesi:

Kysy pakkauksista
 
Kysymys:
* Nimi:
* Yritys:
* Sähköposti: