Kuukauden pakkaus - Marraskuu

Altia Oyj – Renault Cognac Carte D’Argent X.O. -lahjakotelo

Kyllä kansa tietää! Altian Renault Cognac Carte D’Argent X.O.-lahjakotelo valittiin Empack-messuilla messukävijöiden toimesta Pakkaus Suomesta 2014 -kilpailun voittoon.

Altia on Pohjoismaiden ja Baltian johtava alkoholijuomayhtiö, jonka tuotevalikoima koostuu viineistä ja väkevistä. Altian omia brändeillä, kuten Blossa, Chill Out, Explorer, Grönstedts, Jaloviina, Koskenkorva, O.P. Anderson, Renault, Larsen, Xanté ja Skåne Akvavit, on vahva markkina-asema ja monilla pitkä historia vaalittavanaan. Konjakit ovat tuoteryhmänä suuri yksittäinen kokonaisuus ja siten Altia on maailman kuudenneksi suurin konjakkitalo.

Renault Cognac Carte D’Argent X.O. -konjakki on Altian Renault-tuotesarjan lippulaiva. Sitä varastoidaan jopa 30 vuoden ajan, jolloin maku saa sille ominaisen samettisen säväyksen. Konjakki sekoitetaan hienoimmista eau de vie-juomista Grande ja Petite Champagnesta. Konjakin maussa yhdistyvät niin hedelmien, mantelien, viikunan ja hasselpähkinöiden aromit.

Pakkaus Suomesta 2014 –kilpailun voittanut Renault-lahjakotelo oli osana Renault- tuoteperheen designuudistusta. Altian pakkauskehityspäällikkö Juha Ylisiurua kertoo, että ”hankkeessa uudistettiin kaikki pakkausmateriaalit, kuten lasipullot joita oli yhteensä 6 erilaista muotoa tai tilavuutta, sekä niiden painatukset. Lisäksi uudistettiin pakkauksien suljentaratkaisut, sekä niille luotiin uusi ulkonäkö. Suljentaratkaisut koristellaan yleensä ns. kutistekapseleilla, jotka myös tässä hankkeessa mitoitettiin ja visualisoitiin uusiksi. Etiketit, lahjapakkaukset ja kuljetuslaatikot kuuluivat lisäksi uudistuksen piiriin. Näiden lisäksi Renault-tuoteperhe laajeni yhdellä uudella konjakkiversiolla, eli lanseerasimme pakkausuudistuksen yhteydessä Renault V.S.O.P. -konjakin. Hanke oli kokonaisuudessaan hyvin kattava ja monipuolinen”.

Juha Ylisiuruan mukaan Renault-uudistuksessa tavoiteltiin konjakkituotteiden brändiarvon lisäämistä, ripausta ranskalaisuutta sekä moni-ilmeistä modernisointia. Design-työssä Altiaa auttoi ranskalainen suunnittelutoimisto, joka yhdessä Altian kanssa loi uusia teemoja ja lähestymisiä konjakkeihin ja ranskalaisuuteen. Ennen valitun teema-aiheen valintaa, esim. pullot muotoineen ja tyyleineen testattiin valikoidulla kuluttajaraadeilla, joiden tuloksia ja kommentteja hyödynnettiin jatkotyöstössä. Kuluttajatutkimus onkin keskeinen osa pakkaussuunnittelua.

Oiva yhteistyö Pyrollin pakkaussuunnittelija Teemu Jormanaisen kanssa johti siihen, että pakkaukseen löydettiin myös toimiva magneettilukko. Lukon tarkoituksena on luoda kuluttajalle ’ahaa’ elämyksiä ja korostaa pakkauksen premium-vaikutelmaa. Magneettilukko sekö kotelossa käytetty booklet-ratkaisu ovat Altialla nyt ensimmäistä kertaa käytössä.

Suunnitteluprosessissa hyödynnettiin 3D -kuvia paljon. Ulkopakkauksen rakenteen lisäksi myös sisärakenne suunniteltiin 3D:nä. 3D-kuvista oli hyötyä molemmissa ratkaisuissa. Kuvien turvin esisuunnittelun virheet saatiin hyvin havainnoitua ja korjattua aikaisessa vaiheessa.

Kaiken kaikkiaan Renault- tuoteperheen designuudistus on hyvin onnistunut. Siitä kertoo myös voitto Pakkaus Suomesta 2014 -näyttelyssä. Lue lisää >>

Asiakas: Altia Oyj
Tuote: Renault Cognac Carte D’Argent X.O. 70 cl -lahjapakkaus
Koko: 229 x 158 x 90 mm
Rakenne: Liimattu erik. + preeglaus
Materiaalit: Carta Elega 330 g/m2
Painatus: Offset, 2 UV-väriä, matta uv- ja kiiltävä uv-lakka, folio
Rakennesuunnittelu: Työ toteutettu yhdessä Altian, heidän mainostoimistonsa sekä Pyroll Oy:n myynnin ja rakennesuunnittelun kanssa
Paino: Pyroll Tampere (Takon Kotelotehdas Oy)