TAITEENTEKIJÄT KOHTAAVAT STOCKFORSIN KESÄSSÄ 21.6. - 31.8.2012Stockforsin juhla- ja kokouskartano

Historiallisesti merkittävä Stockforsin puuhiomon ruukkialue on särmikäs ja tunnelmallinen ympäristö monenlaiselle kulttuuritoiminnalle. Alueella sijaitsee myös nostalginen Pakkausmuseo. Viehättävässä punaisessa mummonmökissä on esillä mielenkiintoinen kokoelma pakkaus- ja paperituotteita 1900-luvulta. Stockforsin alueen omistaa Pyrollin perustaja Reino Uusitalo.

Lisää alueen historiasta löytyy mm. kokous- ja juhlakartano Patruunatalon sivuilta.

Taiteentekijät kohtaavat jo kahdeksatta kertaa Stockforsin ruukkialueen rouheissa puitteissa! Kesän 2012 näyttelykokonaisuuden muodostavat Arvaa mitä! – ITE-taidetta Kaakon kulmilta, Saimaan AMK:n kuvataidelinja vieraanaan Tampereen AMK, Pyhtään taideseura ry. sekä valokuvataiteilija Anja Mattila-Tolvasen Lainattuja hetkiä.

ITE kaakossa –hankkeen  Arvaa mitä!  esittelee 12 Etelä-Karjalan ITE -taiteilijaa*, joiden humoristiset, oivaltavat, kantaaottavat, henkilökohtaiset ja vaikuttavat teokset ovat monessa tapauksessa ensimmäistä kertaa esillä oman kodin ulkopuolella. 

Näyttelyn uusiin ”löytöihin” lukeutuu Satumökki -pihan rakentanut Heikki Kylliäinen. Himmelitaivaaksikin nimitetty pienten näyttelymökkien kokonaisuus toistaa tuhansittain sorvattuna tiettyjä aiheita: kukkia, lintuja, hevosia ja puuketjuista koostuvia himmeleitä. Tutumpaa sarjaa edustaa Ensio Tuppurainen, jonka ”protestitaiteessa” teemoina ovat mm. poliitikkojen kykenemättömyys, luonnonsuojelu sekä eläkeläisten ja sotaveteraanien oikeudet.

Koskipaikkakunnat kohtaavat taiteen kentällä, kun Saimaan AMK saa vieraakseen Tampereen AMK:n kuvataidelinjan opiskelijat. Yhteistyötään projektin aikana tiivistäneiden nuorten taiteilijoiden aiheet, muodot ja tekniikat vaihtelevat laajalla skaalalla.

Tänä kesänä käyttöön otetaan myös uusi näyttelytila, jonka avaa Anja  Mattila-Tolvasen luontokuvanäyttely Lainattuja hetkiä. Pyhtään taideseura ry. puolestaan kokoaa perinteiseen kesänäyttelyynsä paikallisten tekijöiden töitä.

Osoite: Stockforsin ruukki, Harjuntie 111, 49270 PYHTÄÄ

Avoinna: ti-su 11-17 (suljettu maanantaisin sekä juhannuksena 22. - 24.6.)

*Perinteisen kansantaiteen pohjalta omanlaisekseen taiteelliseksi ilmaisuksi kehittynyttä nykykansantaidettakutsutaan Suomessa ITE-taiteeksi. Sen ”löytymisestä” asti Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut tekijöitävaltakunnallisissa ja maakunnallisissa hankkeissa ympäri Suomea. Omaperäisen ja taidemaailman säännöistä vapaan luovuuden tuloksia on esitelty lukuisissa suosituissa näyttelyissä sekä kotimaassa että ulkomailla. ITE Kaakossa -hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus.