Pyrollin historia

1970-luku

1970-luku
Reinon Paavo-isä työn ääressä

Pyroll syntyi vuonna 1973, kun paperitehtaan kunnossapitovastaavana työskennellyt Reino Uusitalo perusti Pyhtään Paperi Oy:n vanhaan maatalouskiinteistöön. Toiminta alkoi kaupan kääreiden arkittamisella. Liiketoimet lähtivät hyvin käyntiin, sillä raaka-ainetta oli reilusti saatavilla. Yritystoiminta laajeni vuonna 1976 kun perustettiin sisaryritys Ypäjän Paperi Oy (myöhemmin Ypap Oy).

1980-luku

1980-luku
Kotelokone Siltakylän tehtaalla

Yritysryppään kolmas yritys oli Lieksaan 1980-luvun alussa perustettu päätylappuyksikkö. Pyhtään Paperi sai nimekseen Pyroll Oy vuonna 1982, ja toiminta siirtyi uusiin tiloihin Pyhtäällä. Samana vuonna Lempäälässä toimiva paperipussitehdas Ahma-Aho Oy siirtyi Reino Uusitalon omistukseen. Nykyään Pyrollin Lempäälän yksikkönä tunnettu tehdas on merkittävimpiä paperipussien ja painettujen paperikääreiden valmistajia Suomessa.

Toiminta paperitukkurina alkoi vuonna 1988, kun Pyrollin yritysperheeseen liitettiin Helsingin Pahvitukku Oy, joka kolme vuotta myöhemmin sai nimekseen Pyrollpap Oy. Vuonna 1988 perustettiin lisäksi arkitusyksikkö Kyröskoskelle ja ostettiin Lahden kotelotehdas Enso Gutzeitilta. Näiden toimien seurauksena Pyrollille muodostui kolme vahvaa tukijalkaa: sopimusjalostus, pakkaukset ja tukkuritoiminta.

1990-luku


Arkkien pakkaamista

1990-luvun alussa yritysryppäässä oli jo kymmenen yksikköä, jotka työllistivät yhteensä noin 250 henkilöä. Yritysostot ja järjestelyt jatkuivat tasaiseen tahtiin. Näihin kuuluivat muun muassa valkeakoskelaisen Hämeen Paperinjalostus Oy:n osto, Karhulan paperisäkkitehtaan osto UPM –Kymmeneltä sekä arkitusyksiköiden perustaminen Jyväskylään ja Karhulaan.

Ypap oli laajentunut konserniksi, johon kuuluivat Ypap Oy, Pyrollsack Oy ja Ikapaper Oy. Ypap-konserni erotettiin Pyrollista itsenäiseksi yritysryhmäkseen 1990-luvun puolivälissä.

2000-luku

2000-luku
Arkkien lleikkausta Valkeakoskella

Kasvu on jatkunut määrätietoisesti investointien ja yritysostojen kautta. Vuonna 2002 rakennettiin Valkeakoskelle uudelle Holmin teollisuusalueelle viimeisintä teknologiaa hyödyntävä arkittamo. Pyrollpap muutti Vantaalta Tuusulaan, ja vuonna 2003 sen valikoimat täydentyivät graafisilla papereilla. Samalla siitä tuli kansainvälisen paperitukkuriketjun Igepa Groupin jäsen.

Pyrollin pakkausliiketoiminta on laajentunut merkittävästi 2000-luvulla. Lahden kotelotehtaan tuotanto modernisoitiin vuonna 2004, ja yksikön mahdollisuudet palvella asiakkaitaan paranivat huomattavasti. Kesällä 2007 maamme johtava kartonkipakkausten valmistaja Takon Kotelotehdas Oy siirtyi M-realilta Pyrollin omistukseen. Pyroll aloitti myös yhteistyön digitaalisesti painettuja pakkauksia ja muita painotöitä valmistavan SOLVER palvelut Oy:n kanssa ja tuli osakkaaksi yhtiöön. Konserni laajeni myös muovipakkauspuolelle kun ostettiin joustomuovipakkauksia valmistavat Kalvopakkaus Oy ja Polyno Oy. Kolmas muovipakkaustehdas, SeaPack Oy, ostettiin vuonna 2010.

Kansainvälistymisen tielle Pyroll on astunut harkiten mutta tavoitteellisesti. Keski-Puolaan Strykowin kaupunkiin perustettiin loppuvuodesta 2008 ensisijaisesti keskieurooppalaisia asiakkaita palvelemaan huippumoderni arkittamo, jossa tänä päivänä arkitetaan paperia ja kartonkia kolmella arkkileikkurilla. Yksikkö sijaitsee logistisesti erinomaisella paikalla, ja sen toimintaa kehitetään jatkuvasti.

2010-luku

2010-luku
Aino-fleksopainokone Lempäälässä

Teollisuusneuvoksen arvonimen vuonna 2007 saanut Reino Uusitalo siirtyi Pyrollin hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2006. Sukupolvenvaihdoksen kautta Reino Uusitalon neljä lasta tulivat hallituksen jäseniksi ja merkittäviksi osakkeenomistajiksi vuonna 2010.

Ypap-konserni liitettiin uudelleen osaksi Pyrollia alkuvuonna 2011, jolloin konserniin kuului myös vuonna 2003 yrityskaupan myötä osaksi Ypap-konsernia tullut TT-paperi Oy ja vuonna 2010 perustettu tytäryhtiö Ikapapir Kft Unkarissa.

Vuonna 2012 KM-Yhtymä Oy siirtyi Pyrollin omistukseen. KM Pakkaus (Pyroll Joensuu) valmistaa pakkauksia ja pakkausmateriaaleja meijeriteollisuudelle ja muulle elintarviketeollisuudelle. Tuotevalikoimaan sisältyvät esimerkiksi jogurttien, viilien ja ravintorasvojen kannet ja välilehdet, jäätelötuuttien kääreet, rasvakääreet ja muut kääreet.

Pyrollin pakkausliiketoiminnan vientiä vauhdittavat sekä yhtiön omat asiantuntijat kotimaassa että suurimman osan Euroopasta kattava agenttien verkosto.

Pyroll aikoo jatkossakin kasvaa hallitusti ja tuottavasti, noudattaen keskeisiä arvojaan: asiakasläheisyyttä, vastuullisuutta, suomalaisuutta ja perheyrittäjyyttä.